Τι συμβαίνει με τις κονσέρβες τόνου – Πόσο έχει επηρεαστεί η αγορά των 100 εκατ. – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Αιφνιδίως συναγερμός σήμανε στην Ευρώπη σχετικά με τις κονσέρβες τόνου που εμπεριείχαν υδράργυρο μετά από καταγγελία των μη κυβερνητικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch.
Σε τυχαία δειγματοληψία που έγινε σε 148 κονσέρβες τόνου σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία) από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί με υδράργυρο, με τις ΜΚΟ να ζητούν να μειωθούν τα ευρωπαϊκά όρια.
Παρά το σάλο που δημιουργήθηκε, παράγοντες της αγοράς, τόσο από τη βιομηχανία όσο και από λιανεμπόριο, αναφέρουν στον ΟΤ ότι η εγχώρια κατανάλωση όσον αφορά τα προϊόντα τόνου δεν έχει επηρεαστεί, ωστόσο τονίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
«Συμμορφούμενα όλα τα δείγματα» λέει ο ΕΦΕΤ για τον τόνο
Από την πλευρά του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αμέσως τοποθετήθηκε επισημαίνοντας πως «κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024 τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα».
Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί 150 έλεγχοι σε ψάρια (συμπεριλαμβανομένου και του τόνου) νωπά, κατεψυγμένα και κονσέρβες ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, αναφέρεται από τον ΕΦΕΤ.
Όλοι οι έλεγχοι για ανίχνευση των τριών βαρέων μετάλλων (μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο) βγήκαν αρνητικοί, με μηδενικά ποσοστά, σημειώνεται.
Σε κάθε περίπτωση ο οργανισμός προγραμματίζει περισσότερους ελέγχους για τα αλιεύματα.
Ωστόσο η ανησυχία του κόσμου για το θέμα παραμένει στο κόκκινο.
Η συνέχεια του άρθρου βρίσκεται στον Οικονομικό Ταχυδρόμο