Ανακοινώσεις για δωράκια σε συνταξιούχους και αυξήσεις μισθών… έως το 2027 • «Στενάχωρο αυτό που έγινε», σχολίασε για τις κινητοποιήσεις των εποχικών πυροσβεστών • Μπηχτή σε Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, το πρωί του Σαββάτου, παρουσίασε μία εξαιρετική εικόνα για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας σε «θετικές ειδήσεις», ανακοινώνοντας μέτρα και ελαφρύνσεις, αλλά και αποσιωπώντας τις δυσκολίες, τις αδικίες και τα βάρη των φτωχότερων πολιτών.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027 και θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από το 2019. «Ο μέσος μισθός η άποψη μου είναι ότι θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027», πρόσθεσε και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού.
Ωστόσο, δεν μίλησε για τον πληθωρισμό που «ροκανίζει» τους μισθούς από το 2021 και έχει «τραυματίσει» την αγοραστική δύναμη των πολιτών ούτε για την κριτική της αντιπολίτευσης πως οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό αποκλείουν κάθε δυνατότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων από τα συνδικάτα – κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που καθορίζονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν ξεκαθάρισε πως θα προβλεφθεί αυτό νομοθετικά, αφού η κυβέρνηση τον κατηγορεί πως πράττει το αντίθετο.
Σχετικά με την έκρηξη στους Αμπελοκήπους ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ και ειδικά στην αντιτρομοκρατική. «Κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει ευκαιρία στην αντιτρομοκρατική να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά τα οποία ενδεχομένως γνώριζε και παρακολουθούσε», πρόσθεσε.
Εμμένοντας στην απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει φόρους και μερίσματα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων που θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό 2025, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποιοι θα ευνοηθούν από αυτές.
«Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους», πρόσθεσε. «Αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας. Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. «Η προσωπική διαφορά είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας», ανέφερε.
Μητσοτάκης για εποχικούς πυροσβέστες: «Στενάχωρο αυτό που έγινε»
Προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη δίκαιη κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στην εργασία.
«Ήταν πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε. Δεν είναι ωραίο αυτό που έγινε. Λυπάμαι που μια μικρή μερίδα επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο. Η χώρα είχε και έχει εποχικούς πυροσβέστες γιατί έχουμε παραπάνω ανάγκες το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα. Έχουμε ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην ΕΕ. Αν θα προσληφθούν όλοι δεν το ξέρω», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Να μην εργαλειοποιούνται δίκαια αιτήματα από την αντιπολίτευση. Όταν μιλάμε για καταλήψεις κτιρίων, ένα οργανωμένο κράτος δεν μπορεί να το ανεχθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«Καρφί» σε Σαμαρά
Για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από το 2019. «Και γεωπολιτικά, και αμυντικά και πολιτικά. Αυτοί που ανησυχούν για τον διάλογο με τους γείτονες μας να πουν την εναλλακτική. Έχουμε υποχωρήσει από πάγιες θέσεις; Δεν το βλέπω πουθενά. Υποχρέωση μου να λέω στο γείτονα ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί σε λύση. Οι σχέσεις των δυο λαών είναι καλές. Ακούσαμε και στη Βουλή να κάνουμε πόλεμο. Απαράδεκτες θέσεις. Υπήρξε κάποια έκπτωση στις εθνικές γραμμές για να πετύχουμε αυτή την καλή σχέση με την Τουρκία; Αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά απάντησε πως και εκείνος ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και γίνονταν διερευνητικές επαφές. «Όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα», σχολίασε «με το βλέμμα» στους πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας.