Βάζουμε στη ζυγαριά ποικιλίες και μεθόδους παραγωγής και προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο καφέ.
Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως, και είναι γνωστό ότι περιέχει ορισμένα υγιεινά θρεπτικά συστατικά και πως – αν τηρούμε το μέτρο – μπορεί να είναι πολύ καλός σύμμαχος για την υγεία μας.
Σίγουρα ξέρουμε ότι για να κερδίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τον καφέ μας θα ήταν καλύτερο να αποφεύγουμε ζάχαρη, σιρόπια ή κρέμες και να τον προτιμούμε σκέτο ή με άπαχο γάλα. Επίσης, είναι πλέον αρκετά γνωστό ότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι η καλύτερη επιλογή για αρκετούς λόγους. Τι καφέ να επιλέξουμε, λοιπόν; Και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να κάνουμε τον καφέ μας ακόμα πιο υγιεινό;
Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες και μέθοδοι παραγωγής για να διαλέξετε, και ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι μέθοδοι που περιλαμβάνουν φιλτράρισμα απομακρύνουν διάφορα σωματίδια και έλαια που άλλες μέθοδοι (όπως π.χ. ο ελληνικός ή ο cold brew) δεν απομακρύνουν. Μια Νορβηγική μελέτη σε 500.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αφιλτράριστου καφέ σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτά τα σωματίδια που ονομάζονται διτερπένια, και μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τη χοληστερόλη. Ο αφιλτράριστος καφές περιέχει περίπου 30 φορές περισσότερα διτερπένια από τον καφέ φίλτρου.
Επιπλέον, ο τόπος συγκομιδής του καφέ παίζει ρόλο: Ο καφές που φυτρώνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα φαίνεται να περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες. Οι καλύτερες ποικιλίες για να το πετύχετε αυτό είναι ο καφές Αιθιοπίας, Κολομβίας και Γουατεμάλας. Επιπλέον, το πόσο έχουν καβουρδιστεί οι κόκκοι του καφέ θα επηρεάσει την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.
Καφές φίλτρου και εσπρέσο: Ποιος είναι ο πιο υγιεινός;
Ο εσπρέσο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στον φίλτρου και τον αφιλτράριστο καφέ όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε διτερπένια. Παρ’ όλα αυτά, ο εσπρέσο (μαζί με τον cold brew) φαίνεται να έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αλλά και πάλι δεν προτείνεται να τον καταναλώνετε με την ίδια άνεση που θα καταναλώνατε μεγαλύτερες ποσότητες καφέ φίλτρου.
Ζεστός καφές ή κρύος;
Ο ζεστός καφές έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον κρύο, συνεπώς θεωρείται και πιο υγιεινή επιλογή. Από την άλλη μεριά, ο κρύος καφές είναι σχετικά λιγότερο όξινος από τον ζεστό, άρα θα προκαλέσει και λιγότερα ενοχλητικά συμπτώματα, π.χ. σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
πηγή iatronet.gr